Aalberg Audio-historien

Aalberg Audio

Eventyret om verdens første trådløse gitarpedal fra Trondheim i Norge startet med at oppfinner Rune Aalberg Alstad gikk på masterprogrammet til NTNU i Musikkteknologi (ferdig 2010). Fristen for å melde inn oppgave nærmet seg, og Rune ante ikke hva han skulle ha som oppgave. Flere muligheter ble vurdert: CD-innspilling, lage Guitar Hero på norsk for Rockheim, men en dag kom han over en nettside med byggesett for gitarpedaler. Å bygge sine egne gitareffekter! Rune hadde i mange år vært fascinert av gitareffekter og hvordan alle de ulike typene effekter på magisk vis endret gitarlyden. Men kanskje ikke originalt nok for en masteroppgave? Etter en fuktig tur på byen med klassekamerater, så Rune det hele plutselig for seg: hvorfor har ingen tenkt på å kunne styre gitareffektene fra selve gitaren før. Dermed begynte en sju år lang reise for å utvikle et system for styring av gitareffekter fra gitaren.

Her følger en (cirka) kronologisk oppsummering i form av et bildegalleri, som oppsummerer noen høydepunkter fra de spennende gründer-årene 2010-2017 (se bildebeskrivelser nederst på siden):

BILDE 1 (Oppfinner Rune på Frankfurt Musikmesse 2015): Etter å ha lest biografien om Apple-gründer Steve Jobs, som brukte Apple som firmanavn for å komme foran Atari i katalogen, tenkte Rune at dobbel A i Aalberg måtte jo komme foran de fleste!

BILDE 2 (Prototypeutviklingen)

Prototype 1 "Kofferten"
Denne er resultatet av Runes arbeid med masteroppgaven (sto til nest beste karakter) og ble presentert fra scenen på Rockheim i desember 2010. Er i dag utstilt i Rockheims utstilling Rockens Verktøy. (https://digitaltmuseum.no/021026832839/effektboks)

Prototype 2 "Tanks´en"
Pengene fra Innovasjon Norge holdt på å ta slutt utover i 2012 uten at Rune, som foreløpig var alene i firmaet, hverken hadde funnet en ingeniør, en selgertype eller investor til å realisere planen om verdens første trådløst kontrollerte gitarpedal. Rune valgte å bruke de siste kronene til å bestille en ny loddebolt og komponenter til lage en mer kompakt og stompbox-aktig prototype, med god hjelp fra sin far Aksel Alstad som hjalp til med å lage selve boksen rundt. Ingeniør Torkild Indstøy ble med i løpet av sommeren 2012 og bisto nå med programmering av enhetene. Denne boksen ble med til Midt-NorgeTake Off forretningsplan-konkurranse høsten 2012 der Rune traff Aleksander Torstensen og André Jonvik som var studenter ved NTNUs Entreprenørskole. Endelig hadde han fått med seg en ingeniør og noen innen salg og marked!

Prototype 3 "Trådløs!"
Med styrket team ble det nå mer fart på ting, og de fikk laget første versjon som hadde trådløs kommunikasjon mellom pedal og kontroller. I tillegg fikk nå boksen et mer lekkert design ved hjelp av Kadabra AS (nå Eggs Design) ved designer og bassist Carl Gustav Lundholm.

Prototype 4 "NAMM 2014"
Prototype 3 utløste flere midler fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet, samt et utviklingssamarbeid med Sintef ift. den trådløse kommunikasjonen. Etter dialog med flere lokale aktører ift. produksjon av boksen, falt til slutt valget på Norbitech på Røros der kretskortene etterhvert ble produsert. Prototype 4 som hadde store problemer ift. både støy og generell ustabilitet ble tatt med til NAMM-messa i California, verdens ledende messe for musikkutstyr, der gutta stilte seg opp på stand for å vise fram oppfinnelsen til bransjen for første gang. Vi fikk satt sammen et band til å spille på standet, med blant annet bassisten fra The Blues Brothers som spilte drivende godt, og mange stoppet opp for å sjekke ut hva vi hadde. Det ble noen turer under bordet for å restarte prototypen når den sluttet å virke!

BILDE 3 Prototype 1 "Kofferten"
Bygget med breadboards og Arduino Mega utviklingskort. En meget ustabil konstruksjon som sviktet i tide og utide, men som også virket en del i de riktige stundene når den skulle presenteres i ulike settinger. Finnes i dag i samlingen til Rockheim - Museet for norsk pop- og rockemusikk

BILDE 4 "Innmaten" i Prototype 2 "Tanks´en" før den ble puttet inn i aluminiumsboksen.

BILDE 5
Første tilskudd fra Innovasjon Norge kom i 2011, og da det var ingen vei tilbake for Rune med kommersialisering av oppfinnelsen.

BILDE 6 Vinnere av Venture Cup nasjonal finale i 2013
Gutta gjorde rent bord og tok med seg mange priser i denne perioden, inkludert Venture Cup regional og nasjonal finale, Adolf Øien Fonds Etablererstipend (vant to ganger!) Bak fra venstre: Aleksander Torstensen (CEO), André Jonvik (CMO), Torkild Indstøy (CTO) og foran oppfinner og produktansvarlig Rune Aalberg Alstad. https://no.wikipedia.org/wiki/Venture_Cup#cite_note-25

BILDE 7 Prototype 3 - Håndloddet SMD-komponenter (!) av Dag Are Trydal, datastudent ved NTNU. En ganske umulig oppgave, men den funket!

BILDE 8
Gitarist Magnus Børmark tester prototype 3 på en event på Knaus på Samfundet i Trondheim.

BILDE 9
De ferdige produktene: EKKO (delay effekt), ROM (reverb), TRYM (tremolo) og KOR (kombinert chorus- og flanger-effekt). Det ble produsert i overkant av tusen pedaler med kontrollere som ble solgt til alle verdensdeler.

BILDE 10
Etter en vellykket salgsmesse i Frankfurt i 2015 ble det signert distribusjonsavtaler med flere av de største distributørene i verden som hadde tro på produktene. Blant andre KMC i USA som tidligere var eid av Fender og som var verdens største distributør av musikkutstyr. Ordre nr 1 kom fra KMC og lød på flere hundre pedaler med kontrollere. Etter mange inspirerte våkenetter for Rune om hvordan alle disse pedalene skulle produseres, ble en egen sammenstillingslinje opprettet og venner og familie ble invitert til dugnad for å få produsert nok produkter til å møte ordrene som rydde inn en periode.

BILDE 11 Noen av de ferdige produktene etter dugnad med venner og familie

BILDE 12
i 2015-2016 var Aalberg Audio i vinden og det ble en del skriverier i pressen både innenlands og internasjonalt, blant annet en to-siders artikkel i verdens største gitarmagasin Guitar Player Magazine.

BILDE 13 "Hausmesse 2016"

Europas største distributør av musikkutstyr, tyske Musik Meyer, hadde en egen messe i sine lokaler i Marburg, der Aalberg Audio stilte ut i godt selskap med Marshall, Peavey, Rickenbacker etc. Alt var veldig stort og veldig tysk, med innendørs røyking og oppsøkende servering av både øl, pølse og Mövenpick kuleis! Live musikk og mange big guys i bransjen, blant annet mr. Thomann selv som minglet rundt, i det som oppfinner Rune i dag minnes som en litt surrealistisk film. Men veldig hyggelig! Hele turen inkludert fly og hotell var påspandert av tyskerne, i tillegg til at vi ble kjørt rundt til middager med andre bransjefolk i det som vi fikk vite var området der brødrene Grimm skapte sine eventyr. Eventyr-tur, indeed!

BILDE 14 "Marshall"
Utover 2016 og 2017 tok det tid å få nye ordrer siden distributørene kjøpte såpass store antall i starten, og det viste seg å ta mer tid en antatt å få de ut til butikker og sluttkunder. Til tross for en positiv hype, innså vi at produktet var et nisjeprodukt med sin nyskapende trådløse teknologi i en tross alt konservativ bransje (ja, gitarister er veldig konservative!). Da begynte vi et partnersøk for å prøve å få til et samarbeid med andre i bransjen. Et stort øyeblikk for oppfinner Rune var å presentere den nye oppfinnelsen (Aalberg MOON) for trådløs kanal-svitsjing på hvilken som helst gitarforsterker til en entusiastisk sjefsingeniør i Marshall. På bildet ser vi at han tester fjernkontrollen vår med belteklips foran Marshall sin ikoniske "Marshallvegg" på NAMM-messa i 2017. Dessverre hadde Marshall prøvd en ny linje app-styrte forsterkere før dette, men uten noe særlig salgsmessig suksess. Trådløst var derfor ikke et spesielt positivt ord for mer salgsrettede krefter i firmaet, så det ble ikke noe videre samarbeid mellom Marshall og Aalberg Audio, til tross for at det var god stemning i den tekniske leiren, noe som er så herlig synlig i dette bildet.

BILDE 15 Aalberg MOON
hadde også mulighet for trådløs styring av hvilken som helst enhet med MIDI-styring, men det ble en "Da Capo" fra Marshall-standet også hos Kemper: entusiatiske ingeniører, men mr Kemper himself var visst den som fant opp tingene der i gården... (Bilde fra NAMM-messa januar 2017)

BILDE 16
Tiden gikk utover 2017 uten at det kom noen nye bestillinger og permitteringer av ansatte var dessverre et faktum. En mislykket crowdfunding-kampanje av Aalberg MOON svekket organisasjonen ytterligere og Rune skjønte at det nå kanskje nærmet seg slutten på eventyret. I denne perioden tenkte han mye på tiden som hadde vært med alt som hadde skjedd og ikke minst: hvorfor han startet med dette? Målet var jo å kunne gå inn på 4SOUND musikkbutikken i Trondheim og se produktet han hadde laget i hylla der blant alle gitarpedalene som han kjente fra mange år tilbake da han var tenåring og hang på "Treffa" (4SOUND het tidligere Tre45 Musikk i Trondheim) i timesvis og prøvde gitarer og siklet på alt utstyret de hadde der. Målet VAR jo nådd! Pedalen LÅ jo til salgs i glassmonteren.

BILDE 17 på slutten av 2017 ble firmaet avviklet og en epoke var over. Rune og ingeniør Torkild møtes fortsatt sporadisk, og det blir også laget noen software oppdateringer til pedalene, som er gratis for de som har pedaler. Pedalene har ironisk nok aldri vært bedre enn nå! Siden det ikke eksisterer noe formelt firma lenger, og det derfor ikke er noen support eller garantiordning, valgte de å skifte navn på det nå ikke-kommersielle prosjektet til AALBERG LEGACY. Så nå venter vi bare på retro-bølgen! :)

https://www.aalberglegacy.net/

https://www.facebook.com/AalbergLegacy/

BILDE 18 Vi var heldige å ha mange trofaste testbrukere og "endorsers" av produktene, men den som kanskje har gått lengst i kreativ utforskning av mulighetene med den trådløse fjernkontrollen er nok Alf Wilhelm Lundberg med sin 8-strengs Brahmsgitar. Han tok en utøvende masteroppgave ved NTNU i kreativ bruk av Aalberg Audios gitareffekter.


BILDE 19
Pedalene dukker fortsatt opp på pedalbrett i innland og utland og det er hyggelig å se at de lever videre selv om firmaet ikke eksisterer lenger. 

BILDE 20
Rune fikk idéen til den første prototypen etter en tur på byen med klassekamerater ved Musikkteknologistudiet ved NTNU. Dette ble skriblet ned på toalettet på det første som var tilgjengelig der: en konvolutt fra Skandiabanken...

BILDE 21
Fra standet til Aalberg Audio på NAMM-messen i 2014

BILDE 22  
«Superbandet» fra NAMM 2014: Jake Herzog (gitar), Eric Udel (bass, The Blues Brothers) og John Mader (slagverk, Joe Satriani m fl.)

BILDE 23+24
Prototype 1 utstilt i Rockheims utstilling Rockens Verktøy


Takk til alle involverte som var med på å realisere dette i for meg noen veldig lærerike og givende år. Det jeg må si at jeg er mest fornøyd med gjennom disse årene med Aalberg Audio, er å ha fått med så mange flinke folk med ulike egenskaper, som sammen bidro til at vi fikk laget pedal og solgt pedal ut i verden.

Rune A
Røros, 11. november 2021

                     ***

De som var med og gjorde det hele mulig:
(si gjerne i fra om noen mangler her, mange navn å holde styr på!)

«Lag pedal»:

Torkild Indstøy, sjefsingeniør SW/HW

Vegard Walseng, Torkilds tech-partner etterhvert

Martin Kristoffersen, alt av grafisk design og generell feelgood-stemningsskaper. «Åndelig leder»

Mats Gøran Dybvik, produksjonsansvarlig og altmuligmann på de siste årene. Viktig støttespiller for Rune siste tiden med firmaet.

Monica Ramfjord, produksjonsmedarbeider

Kurt Sprenger, produksjonsmedarbeider

Christian Barstad, produksjonsmedarbeider

Svein Rypdal Henninen, konsulent kretsutlegg

Dag Are Trydal, superlodderen fra NTNU Datateknikk


«Selg pedal»:

Aleksander Torstensen, CEO, jobbet mye og målrettet i flere år, viktig brikke i kjerneteamet sammen med Rune & Torkild

Andre Jonvik, CMO, dyktig lagspiller og viktig i årene han var med, booket messer etc. En skikkelig humørspreder av en fikser!

Steen Meldgaard, bransjeeksperten som dukket opp fra intet og åpnet alle dørene i bransjen, i tillegg til å lære oss alt om den

Tommy Dahlen, norges kuleste forretningsadvokat, styremedlem og strateg

Bjørnar Reitan, styrelederen med doktorgrad i innovasjon og entreprenørskap

Magnus Stendal, viktig rådgiver de første årene da Rune var helt alene og ikke visste noe om business

Edina Kovalj, CFO, holdt styr på økonomien i vekstperioden

Mats Bakkebø, CMO og markedsføringsstrategi

Mari Aalberg Alstad, ordrehåndtering

Rolf-Rikard Bjørkvoll Holand, salgsrep, Frankfurt Musikmesse 2016


Fra «sidelinja»:

Øyvind Brandtsegg, NTNU Musikkteknologi (hovedveileder masteroppgaven)

Gunnar Tufte, NTNU Datateknikk (bi-veileder masteroppgaven)

Carl Gustaf Lundholm, Eggs Design (tidl. Kadabra)

Carl Andre Nørstebø, Eggs Design (tidl. Kadabra)

Stein Erik Bjørnerud, Freber Elektronikk AS

Jan Erik Hennum, Freber Elektronikk AS

Roar Sundt, Norbit AS

Kristina Stauganeri, Norbit AS

Dag Vinge, Norbit AS

Martin Lillebjerka, Norbit AS

Magne Nesvold, Norbit AS

Aksel Alstad, NTNU, hjelp med å lage housing for prototype 1 og 2

Morten Kleveland, NTNU (programmerte KOR og ROM)

Espen Bjørkeng, NTNU

Øyvind Robertsen, NTNU IDI

Andreas Lande, NTNU IDI

Sindre Stene, NTNU IDI

Nina Margrethe Smørsgård, NTNU IDI

Ståle Semb Hauknes, NTNU IDI

Sameh Khalil, NTNU IDI

Erick Castillo, NTNU IDI

Audun Røstad, Ambolt Audio (Fikk Rune til å søke om patent, noe som startet hele kommersialiseringsløpet)

Jørgen Meyer, Ambolt Audio (lyd på Crowdfundingvideoen)

Morten Frøseth, veileder Midt-Norge Takeoff 2012

Eirin Konstad Nilsen, NTNU (holdt orden på layout og korrektur av forretningsplanen under Take-Off i 2012)

Sigurd Gran Jansen, NTNU Entreprenørskole / Take-Off 2012

Andreas HF Olsen, NTNU Entreprenørskole / Take-Off 2012

Kristin Hærnes Ihlen, NTNU IPD / Take-Off 2012

Odin Folke Olsen, Take-Off 2012

Sigurd Magnus Ekle, lyddesigner og innspill

Marius Viggen, video

Andreas Skaret, Bouvet AS (programmering en-mange enheter)

Jens Lien, Bouvet AS (programmering K66-loader)

Frode Stokke, Bouvet AS

Pål Andre Bordøy, Bouvet AS (Programmering av Aalberg Remote styrings-app)

Ingrid Ødegaard, Bouvet AS (Design av Aalberg Remote styrings-app)

Håvard Gossé Bergseth, Spætt Film (Crowdfunding-videoen 2016)

Vegard Dahke, Spætt Film (Crowdfunding-videoen 2016)

Henrik Flatås, Spætt Film (Crowdfunding-videoen 2016)

Torleif Kvinnesland, fotograf

Anders Dannevig, grafisk design tidlig fase

Hans Christian Blom, NTNU TTO Technology Transfer

Ragnhild Geirsdatter Nordvik, NTNU TTO Technology Transfer

Christina Rørvik, NTNU TTO Technology Transfer

Eskil Pettersen, EP Regnskap

Irene Jensen, Sintef kommunikasjonssystemer

Knut Grythe, Sintef kommunikasjonssystemer

Jon Gunnar Sponaas, Technical Support Group Manager, Nordic Semiconductor

Rolf Ambühl, Nordic Semiconductors

Ketil Aas Johansen, Technical Support Group Manager, Nordic Semiconductor

Kenneth Megård, Senior Application Designer Nordic Semiconductor

Øyvind Lervik, NTNU Kretsutlegg

Carl Haakon Waadeland, masterkoordinator, NTNU Musikkteknologi

Helen Jøsok Gransmo, NTNU HIP

Doug Tobias, EMC test og FCC godkjenning US/CAN

Terje Mathiesen, NTNU IET (EMC-testing i ekkofritt rom)

Anders Andreassen, Innovasjon Norge

Per Øyvind Voie, Innovasjon Norge

Turid Buvik, Innovasjon Norge

Hans Henrik Wist, Innovasjon Norge

Olaf Prestvold, Innovasjon Norge

Laila Betten Morgan, Innovasjon Norge

Åse Pettersen Bailey, Innovasjon Norge, Palo Alto

Torkil Ranum, Adolf Øiens Fond

Berit Rustad, Adolf Øiens Fond

Kjersti Staven Garberg, Acapo AS (IPR-relatert)

Stein Roar Gjøen, Acapo AS (norges råeste patent-kverulant)

Arve Garberg, BDO

Kenny Engen, Glommapapp emballasje

Finn Bergaust, Norengros

Knut Johnsen, Profi AS

Kristian Fossum, NOCA

Øyvind Pettersen, NOCA

Roger Sørheim, NTNUs Entreprenørskole

Øystein Widding, NTNUs Entreprenørskole

Maria Letizia Jaccheri, NTNU Datateknikk

Espen Mindrebø, Rockheim

Vigdis Sjelmo, Rockheim

Frode Halvorsen, Trondheim Maker Faire

Craig Smith, Hagstrøm Guitars

Ørjan Bråtveit Berge, Strand Guitars

Odd Blikra Egeland, Strand Guitars

Eulalia Llovet, Aclam Guitar pedalboards

Øyvind Mjanger, Onkart Gromt

Livingroom Gear Demos

Bror Frode Karlsson, arbeidsformidling

Mats Hage Eikemo, gjennomføring av design workshop

Egil Krystad, dugnad assembly 2016

Laila Kvithyll Wisth, dugnad assembly 2016

Arne Øvervoll, dugnad assembly 2016

Linda Wrangen, dugnad assembly 2016

Dag Flem Mæland, dugnad assembly 2016

Andreas Pütz, Leiv Eriksson Nyskaping (LEN)

Trond Beckmann, Leiv Eriksson Nyskaping (LEN)

Åslaug Hennissen, Leiv Eriksson Nyskaping (LEN)

Nils Georg Beer Holm, McKinsey

Theodor Vendrig, McKinsey

Tonje Norheim, McKinsey

Fridtjof Berge, McKinsey

Karl-Axel Bauer, McKinsey
Svein Hanaset, for velvillighet ifm. permisjon fra jobb for å dra på messer :) 

Anita Bjørnbeth, Trondheim Havn

Investorene

KMC Music, distributør USA

Music Meyer, distributør Europa

Saico, distributør Frankrike

Gold Music, distributør Italia

Audiomonde, Péter Csillag, distributør Øst Europa

Mitanis, distributør Tyskland (før MM)

Dana B Goods, distributør USA (før KMC)

Hook Up, distributør Japan

Hiroki Arashima, Sound Root Corp. (Our Japanese friend!)

Budee, distributør Kina

ZOOM, distributør UK

4SOUND, distributør Norden

Falck Musikk, Trondheim


Testgitarister og «endorsers»

Magnus Børmark

Alf Wilhelm Lundberg

Skjalg Raaen

Stig Nergård (glemmer aldri innsatsen på Crowdfunding-videoen, du e evig rå!)

Torstein Flakne

Jake Herzog

Emil Sørheim

Arnt Egil Rånes

Trond Engum

William Ernstsen

Hans Petter Vik

Tore Moren

Bjørn Boassen

Kristian Krogh

Torbjørn Netland

Asbjørn Berson

Bernt Isak Wærstad

Bjørn David Dolmen

Claus Sohn Andersen

Kjell Arvid Øverbø

Stian Karlsen

Simon McBride

Rabea Afro

Leo Moracchioli

Abel Franco

Grizfolk

Dave Foster

Jake Morelli

«Superbandet» fra NAMM 2014: Jake Herzog (gitar), Eric Udel (bass, The Blues Brothers) og John Mader (slagverk, Joe Satriani m fl.)


Bachelor- og masterstudenter:

TØH (Trondheim Økonomiske Høgskole)

Forretningsplan og strategiplan 2011

Mikael Nalbant

Gro Merethe Nerland

Jo Gytri

Stine Leknes Lerstad

Birgitte Fidjeland


BI Trondheim

Oppgaver i strategi og bedriftsutvikling 2011

Charlotte Marselliussen Aasen

Marit Lie

Martin Søraker

(Takk for Toblerone!)


NTNU Industriell Økonomi

Oppgave om IPR...


NTNU Datateknikk

Prototyping av oppfølgingsprodukter 2015

Lars Kinn Ekroll (App-styring av pedaler)

Andreas Lande (MIDI-styring av eksterne pedaler)

Arnfinn Gjørvad (USB-kommunikasjon)


HIP NTNU (Humanister i praksis)

Praksisperiode 2015:

Martin M Kristoffersen

Oda Svisdal

Rolf-Rikard B Holand

Praksisperiode 2016:

Simen Skoglund Nyhagen

Aleksander Koren

Handelshøyskolen NMBU 2017

IPR-strategi i oppstartsbedrifter

Signe Bøhn Bleivik

Kristin Kjølberg